Peräkontissa kolisi.

Matti jarrutti renkaat kirskuen bussipysäkille, ja riuhtaisi pakettiautonsa takaluukun auki. Näky oli kaamea. Tikkaat olivat kaatuneet villapakettien päälle ja puhkaisseet niiden kyljen. Samalla siististi pinotut ruuvi- ja mutteriastiat olivat lennelleet ympäri konttia ja työkalupakki oli kumollaan kaiken keskellä. Matti huokaisi ja pyyhki hikeä otsaltaan. Hän tunsi, kuinka jotain valui hänen kengilleen.

Se oli puuöljyä. Eiliseltä rakennustyömaalta jäänyt peltiastia oli suljettu kaiken kiireen keskellä liian huonosti, ja nyt tässä tavaroiden sekametelissä se oli kaadunnut ja ruskea tahna valui hujan hajan olevien työkalujen ja rakennustarvikkeiden joukkoon. Kaiken päälle alkoi levitä voimakas tärpätin pistävä haju. 

Matti huokaisi uudelleen, katsoi kelloaan ja soitti asiakkaalle. “Sori, tulen vähän myöhässä.” Hän sulki puhelimen ja ehti kuulla sieltä asiakkaan kärsimättömän sanan taas. 

 

Liikkuvan yrittäjän tärkein työkalu

Ilta oli jo pitkällä, kun Matti peruutti pakettiautonsa kotipihaan. Hän ymmärsi, että nyt pitäisi siivota auton tavaratila ja sitoa työkalut kuormaliinoilla omille paikoilleen, mutta puhti ei riittänyt. Sisällä talossa lapset odottivat isäänsä, iltapalaa pitäisi tehdä ja aamulla kello herättäisi taas aikaisin. Nähdessään vielä pakettiautonsa tavaratilan karmean sotkun, Matin mieliala laski entisestään. Hän oli kuitenkin liian väsynyt miettimään minkäänlaista ratkaisua. 

Aamulla työmaalla pomo harppoi pitkillä askelilla väsyneen Matin luokse. “Kuule, tässä tuli pari uutta kiireellistä hommaa.” Matti tuijotti jonnekin kaukaisuuteen samalla kun pomon puhe jatkui taukoamatta. Toisaalta hän ymmärsi kyllä, että pomollakin oli kauhea kiire, mutta tämä tuntui jo liialliselta. Toivottavasti pomo ei katsoisi hänen työautonsa tavaratilaan, sillä siitä vasta riemu syntyisi. 

Matin ajatus katkesi kun pomo mainitsi juuri kyseisen asian. 

“Muista, että pakettiauto on liikkuvan yrittäjän tärkein työkalu. Nuo pakujen peräkontit pitää saada kalustettua. Se alkaa olla ihan uusi normi näissä hommissa. Laitoin sinun puhelimeen yhteystiedot, joten hoida homma.”

 

Varustelu sujuu ammattimaisesti ja helposti

Pakettiauton moottori ulvoi ja jokin raskas esine jyskytti ohjaamon ja tavaratilan välistä verhoilua. Matti painoi puhelun käyntiin ja kännykän näytölle ilmaantui yrityksen nimi: Sortimo. 

Ystävällinen ääni langan toisessa päässä kertoi Sortimon autokalusteissa olevan vaihtoehtoja yhtä paljon kuin on käyttäjiä ja käyttötarkoituksiakin. “Ajatuksena on suunnitella sinulle liikkuva työpiste, joka helpottaa työpäiviäsi ja luo toiminnalle ammattimaiset puitteet”, Sortimon edustaja kertoi. 

“Mutta en minä ehdi miettiä käyttötarkoituksia ja muita”, Matti huusi handsfreehen liikenteen melun ja peräkontin kolinan yli. “Meillä on kauhea kiire, mutta se työpäivien helpottaminen kuulosti järjettömän hyvältä.”

“Ei sinun tarvitsekaan tietää eikä ehtiä”, puhelimesta sanoi ymmärtäväinen ääni. “Me ymmärrämme hyvin kiireen tuomat ongelmat. Meidän ammattilaiset osaavat tarjota sinulle parhaat vaihtoehdot ja koko juttu asennetaan täällä käyttövalmiiksi. Aja vain paku tänne, niin muutetaan tuo koliseva kuljetustila näyttäväksi työpisteeksi.”

 

Sekasotkusta täydelliseen järjestykseen

Kaikki kävi todella helposti. Matti ajoi pakettiautonsa Tuusulassa sijaitsevan uuden sukupolven autokalustejärjestelmiä asentavan Sortimon pihaan, ja kohtasi siellä ystävällisiä ja ymmärtäväisiä ihmisiä. He tiedostivat hyvin Matin kiireet ja hankaluudet työautonsa kanssa, ja lupasivat korjata tilanteen. He kertoivat mahdollisuuksista ja ratkaisuista, jotka sopisivat juuri Matin autoon. Matti katseli ympärilleen ja tarkasteli työn alla olevien pakettiautojen uusia ja ergonomisia tiloja. Hän teki kaupat välittömästi. 

Joidenkin aikojen päästä Matti saapui työmaalle täysin aikataulussa. Lipsuviin aikatauluihin tottunut asiakas hämmästeli hieman, mutta ei sanonut mitään. Matti heilautti kättään ja avasi pakettiautonsa peräluukun.  

Asiakas katseli, kun Matti liu’utti työkaluhyllyjä esiin ja poimi oikeat välineet näppärästi omilta paikoiltaan. Hän kurkkasi sisään ja aisti kaikkialla tyylikkyyden ja täydellisen järjestyksen vaikuttavan yhdistelmän. 

Tällainenhan pitäisi saada itsellekin.