Yrittäjällä on harvoin liikaa aikaa päivissään – ainakaan sellaista, jonka käyttäisi mielellään ns. turhiin töihin. Jatkuva tavaroiden etsiminen ja järjestely ilman selkeää systeemiä on yllättävän suuri aikavaras ja maksaa myös rahaa. Liikkuvan yrittäjän tärkeimpien työkalujen selkeä, mukautuva ja turvallisesti kiinnitetty järjestys kerryttää parhaimmillaan suoraa säästöä yrittäjän taskuun. 

Tavaroiden järjestely ja turhat rautakauppareissut ovat yrittäjän arjen aika- ja rahasyöppöjä

Timon putkifirmalla meni mukavasti. Keikkaa riitti, ja hän oli palkannut jo kaksi työntekijää. Töitä riitti itse asiassa niinkin hyvin, että Timo sai itsensä kiinni tekemästä ympäripyöreää päivää. Timosta tuntui, että hänelle jäi vapaa-aikaa yhä vähemmän ja perhettäänkin hän ehti nähdä liian pienen ajan päivästä. Lopulta oli aika tarkastella työpäiviä ja selvittää, olisiko ajankäytössä parantamisen varaa. 

Timo piti viikon verran tarkkaa kirjaa työpäiviensä kulusta ja pyysi työntekijöitään tekemään samoin. Raporteissa silmään pisti kaksi seikkaa: auton järjestelyyn kului jokaisella heistä vähintäänkin viisitoista minuuttia päivässä ja jokainen heistä teki viikon aikana ylimääräisiä reissuja rautakauppaan tai tukkuun vain, koska eivät löytäneet etsimiään tavaroita. Tästä kertyi helposti kaksi, jopa neljä tuntia ylimääräistä työtä viikossa.

Tulos oli hälyttävä. Sen lisäksi, että sekä Timo itse että hänen työntekijänsä kuluttivat yli kolme tuntia viikossa tavaroiden siivoamiseen ja etsimiseen, se myös maksoi hänelle kuukaudessa palkkojen ja turhien rautakauppareissujen muodossa sievoisen summan. Timolta meni yhden työntekijän kuluihin 35€ tunnissa, joten hän maksoi 140 € kuukaudessa tavaroiden etsimisestä ja 420 € meni turhiin rautakauppareissuihin – samat summat ja ajat kuluivat myös häneltä itseltään kyseisiin töihin.

Laadukas järjestelmä tulee halpaa kopiota edullisemmaksi

Timo päätti tarttua ongelmaan ja istahti tietokoneensa ääreen. Hän vertaili netissä erilaisia hyllyjärjestelmiä, joiden avulla hänenkin putkifirmassaan työkalut olisivat järjestyksessä ja yhdellä vilkaisulla selvitettävissä. Halpahylly-firma tarjosi eri kokoisia hyllyjä pakettiautoon ja vieläpä edullisesti ulkomailta tilattuna – tämähän kuulosti lupaavalta! Timo vietti työpäivänsä jälkeen illan mittaillen pakettiautoa ja työkaluja sekä suunnitellen hyllyjä ja kiinnityssysteemeitä. Standardikoot eivät olleet aivan oikean mittaisia, mutta alkuhan tämäkin, Timo mietti. 

Häntä alkoi kuitenkin pohdituttaa, sopisivatko tilatut hyllyt viimeistään kahden vuoden päästä uusittaviin pakettiautoihin. Alkoi myös tuntua riskialttiilta tilata hyllyjä ulkomailta omien mittailujen varassa, varsinkin kun mitat eivät menneet aivan tasan hänen autonsa kanssa. 

Timo turhautui ja oli valmis luovuttamaan. Hän oli viettänyt projektin parissa jo kaksi iltaa valmiiksi täysien työpäiviensä päälle ja tajusi, ettei ollut aivan varma mitä oli tilaamassa ja milloin tilaus saapuisi. Äkkiä Timo muisti myös tutun rakennusyrittäjän hankkineen hiljattain autoonsa hyllyjärjestelmän. Timo naputti tutulleen tekstiviestin ja sai vastauksena Sortimo-nimisen yrityksen yhteystiedot. Kello oli jo paljon, mutta Timo päätti vielä tutustua tähän Sortimoon vähän tarkemmin. 

Sortimon SR5-järjestelmä laittaa työkalujen lisäksi järjestykseen myös kalenterin

“Tuotteiden osat löytyvät kotimaan varastoistamme valmiina, ja asentajamme kokoavat ne sinulle avaimet käteen.” 

Timo tuijotti ruutua epäuskoisena; voisiko ratkaisu hänen ongelmiinsa käydä näin helposti? Seuraavana aamuna Timo soitti Sortimon edustajalle, joka vahvisti nettisivujen lupaukset todeksi. Lisäksi Sortimon ammattilaiset hoitaisivat mittaukset, suunnittelun ja asennuksen juuri Timon ja hänen työntekijöidensä tarpeiden mukaan. Tulevaisuudessa häämöttävä autojen uusiminenkaan ei olisi este, sillä Sortimon hyllyt olisivat siirrettävissä ja muokattavissa uusiin autoihin sopiviksi. 

Timo teki vielä laskelmia: tulisiko Halpahylly sittenkin edullisemmaksi? Hän kuitenkin huomasi nopeasti, että jo viiden vuoden aikatähtäimellä Halpahyllyt tulisivat itse asiassa kalliimmaksi, sillä Sortimon hyllyt olivat jopa kolme kertaa kestävämmät ja siirrettävissä uusiin pakettiautoihin. 

Pian Timo soitti työntekijöilleen ja lupasi, ettei kenenkään heistä tarvitsisi enää käyttää iltojaan siivoamalla kaatuneita löpöpönttöjä, keräämällä levinneen ruuvipurkin ruuveja lattialta tai uhrata päivästä kahta tuntia turhaan rautakauppareissuun. Vastedes aikataulutkin alkaisivat pitää paremmin. Työnantajana Timo tunsi olonsa myös turvallisemmaksi kun saattoi tietää, etteivät työkalut ja hyllyt lentäisi kolarin sattuessa hänen työntekijöidensä niskaan, vaan pysyisivät kolaritestatun järjestelmän avulla siellä missä pitääkin. “Ajakaahan autot Sortimolle”, hän kehotti. 

Lataa Sortimon säästöopas ja lue, miten sinäkin voit säästää aikaa ja rahaa Sortimon SR5-järjestelmän avulla!