Pakettiautoilijan työturvallisuus
”Turvallisuus on tehokkuutta – terveenä kotiin ja takaisin töihin.”  -työturvallisuuskonsultti Heikki Koljonen

Jututimme työturvallisuuskonsulttia Heikki Koljosta koskien työturvallisuutta erityisesti työssään paljon pakettiautolla liikkuvien työntekijöiden osalta. Kasasimme yhteen kaikki huomionarvoiset seikat, joiden avulla työpäivistä saa astetta turvallisempia. Työturvallisuuden tarkoituksena on rakentaa ympäristö ja työkalut turvalliseen työntekemiseen. Optimaalisinta on, kun työnteko on nopeaa ja tehokasta – ja sen lisäksi myös turvallista.

Työturvallisuus on jatkuvaa oppimista ja kehittämistä opitun pohjalta. Jokaisesta työtehtävästä ja työympäristöstä olisi hyvä tehdä riskikartoitus sekä myös otettava ylös mahdolliset tapaturmat ja läheltä piti -tilanteet. Näiden perusteella on yritettävä muokata sekä työtavat että työympäristö mahdollisimman turvallisiksi.

Työturvallisuuteen on kiinnitetty nykyisin enemmän huomioita. Yrityksissä on huomattu, kuinka tuottavaa hyvä työturvallisuus on. Jokainen tapaturma maksaa yritykselle. Tehokkuus on yksi tärkeimmistä elementeistä yritystoiminnan tuloksen kannalta, ja se kärsii jokaisesta sattuneesta tapaturmasta. Yksikin sairasloma tai muu ylimääräinen toimenpide vahingon sattuessa voi nostaa kustannuksia tuhannella tai jopa kymmenellä tuhannella eurolla.

Pakettiauton varustelu osana työturvallisuutta

Heikki muistuttaa tärkeistä seikoista pakettiautoa käyttäessä, jotta työnteko olisi turvallista ja tehokasta. Valaistu ympäristö sekä auton sisä- että ulkopuolella on hyödyksi vuoden jokaisena päivänä. Työkalut, tavarat ja muu irtaimisto on hyvä pitää kätevästi otettavissa – eikä usein välttämättä ole edes tarvetta nousta auton sisälle. Mikäli autoon on noustava, suositeltavaa olisi hankkia astinlauta, jotta askelma ei ole liian korkea. Tämän lisäksi auton sisällä on hyvä olla esimerkiksi karhennusteippiä estämään liukastumiset.

”Liikkuminen on aina riski, sillä työntekijän liikkuessa luonnollisesti myös riski joutua tapaturmaan kasvaa merkittävästi.” -Heikki Koljonen

Liikenteessä on varmistettava tavaroiden huolellinen kiinnittäminen autoon, sillä jarrutustilanne tai muu vahinko saa tavarat helposti liikkumaan autossa. Sortimon hyllyjärjestelmä on törmäystestattu ja Prosafe -kuormansidontajärjestälmä mahdollistaa nopean ja tehokkaan kiinnityksen irrallisille tavaroille. Tavaroiden kiinnittämistä katolle helpottaa Sortimo kattotelineiden Prosafe -järjestelmä, jonka avulla minimoidaan hankalissa asennoissa työskentely. Sortimolla on useita erilaisia lisätarvikkeita avuksi tavaroiden turvalliseen lastaukseen ja kiinnittämiseen.

Tavaroita kannattaa aina kuljettaa työkohteeseen ennemmin salkuissa, kuin sylissä. Askeltaminenkin on turvallisempaa, kun näkee mihin astuu. Sortimon laaja salkkuvalikoima helpottaa auton varustelua kohti turvallisempaa työntekoa. Sortimo lavetti auttaa siirtämään painavat tavarat autoon helpommin ja turvallisemmin, selkää vaarantamatta.

Käytännön turvallisuusvinkkejä

”Jauhesammutin pitäisi olla aina, jos autossa edes vähän rälläköidään”, toteaa Heikki. Pienikin kipinä voi aiheuttaa kytemistä, josta voi levitä suurempikin tuli. Paloturvallisuuden kannalta varsin edullinen vara on autossa oleva jauhesammutin. Toimiva jauhesammutin on välttämättömyys silloin, jos autossa on kaasupulloja ja niitä käytetään siellä tai lähiympäristössä.

Yksi erinomainen, mutta hieman harvinaisempi vakiovaruste autossa on silmähuuhde. Heikki kertoo melkein kaikilla aloilla olevan riski, että silmiin osuu jotain ja tarvitaan puhdistusta. Silmien putsaaminen sujuu silmähuuhteella paljon paremmin, kuin likaisten sormien avulla.

Aivan kuten työntekijöiden näkyvyyteen työmaalla tulee nykyään kiinnittää huomiota, niin tulee kiinnittää huomiota myös työajoneuvon näkyvyyteen. Työmaalla, tienvarrella tai asutusalueella työskennellessä ajoneuvon näkyminen on äärimmäisen tärkeää niin itse työntekijän, kuin muidenkin ihmisen kannalta. Autoja on nykyisin todella helppo varustaa erilaisilla vilkkuvaloilla – ja joissain tapauksissa lakikin määrää niin.

Me Sortimolla autamme mielellämme rakentamaan työympäristöstä turvallisen ja tehokkaan. Toivotamme turvallisia työpäiviä kaikille autoileville ammattilaisille!