Pakettiauton valaistus osana turvallisuutta

Syksy lähestyy ja luonnonvalon määrä vähitellen pienenee. Onhan työympäristösi ja -autosi varusteltu kaikilla tarvittavilla lisävaloilla? Nyt olisi oikea aika tehdä tarvittavat toimenpiteet, mikäli varustuksessa on vielä puutteita.

Lisävalojen ominaisuudet työympäristön mukaan

Tekniikka, ja siten myös valaistus, on kehittynyt huimasti viime vuosina. Nykyiset led-valaisimet ovat varsin tehokkaita ja kohtuuhintaisia, joten kynnys panostaa valaistukseen on varsin matala. Valoihin saa käteviä ominaisuuksia, kuten liiketunnistimen, joka helpottaa valojen sytyttämistä ja sammuttamista – ja näin ollen myös säästää sähköä, kun turha valojen päällä pitäminen minimoidaan.

Työvaloja on saatavilla auton sisäpuolen lisäksi myös ulkopuolelle, jolloin varmistetaan riittävä valaistus myös auton ulkopuolella tehtävissä töissä. Yleisimmin auton sisävalaistukseen panostetaan, mutta jonkin verran myös takatilan oville laitetaan valoja.

Ajon aikana kauemmas valoa antavat lisäajovalot ovat myös suosittuja. Ne tuovat ajomukavuutta sekä turvallisuutta varsinkin harvemmin asutuilla alueilla, missä katuvaloja ei ole.

Lain mukaiset varustelut valaistuksessa

Työturvallisuuslaissa määrätään, että työpaikalla tulee olla työn edellyttämä ja työntekijöiden tarpeiden mukainen sopiva ja riittävän tehokas valaistus. Useasti auton ympäristön lisävalaistus voisi olla parempaa – suosittelemmekin lämpimästi panostamaan tähän. Esimerkiksi kylkivalot ovat todella kätevä lisä auton vieressä työskennellessä, mutta vielä melko harva tilaa nämä valaistukseensa.

Lainkin mukaan valaistuksessa on huomioitava useita perusvaatimuksia, kuten valaistusvoimakkuus, häikäisysuojaus, oikeat luminanssisuhteet, valon oikea suuntaus sekä sopivat valon väriominaisuudet. Heikko, epätasainen tai häikäisevä valaistus lisää tapaturmariskiä etenkin kulkuteillä, portaissa, risteysalueilla sekä sisäänajo-ovien ympäristössä.

Yhtä lailla, kuin työntekijöiden tulee näkyä työmaalla, myös työautojen tulisi näkyä. Yhdet tärkeimmistä lisävaloista ovat huomiovilkut – muita tienkäyttäjiä varten olevat merkkivalot. On tärkeää, että jalankulkijat ja varsinkin pienet lapset näkevät missä kohtaa tietä kannattaa liikkua varovaisemmin. Erilaiset ympäristöt sekä säädökset määrittävät sen, millaiset valot pakettiautossa tulisi olla.

Toivotamme kaikille ammattiautoilijoille turvallista ja valoisaa syksyä!